Jadłospis - 01.03 - 05.03
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
01.03.2021
Zupa ogórkowa z ziemniakami i zieleniną. makaron z boczkiem i serem,kompot owocowy, jabłko
(Produkty uczuleniowe, alergeny; mleko (pochodne śmietana, twaróg), gluten, seler, jaja
02.03.2021
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem i zieleniną. Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane,kompot truskawkowy.
(Produkty uczuleniowe, alergeny; jaja, seler, gluten, mleko (pochodne śmietana)
03.03.2021
Zupa ryżanka z ziemniakami i zieleniną. Podudzie pieczone, marchew z groszkiem, ryż mieszany.
(Produkty uczuleniowe, alergeny; mleko (pochodna śmietana), gluten, seler
04.03.2021
Zupa jarzynowa z zieleniną zabielana. Gulasz z indyka z kaszą burgul, surówka z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem, woda z miętą miodem i cytryną.
Produkty uczuleniowe, alergeny; mleko (pochodne śmietana), gluten, seler
05.03.2021
Zupa królewska z zieleniną.Miruna smażona w panierce owsianej, surówka z kapusty kiszonej, woda z miętą, miodem i cytryną, banan
Produkty uczuleniowe, alergeny; mleko (pochodne śmietana), gluten, seler, jaja
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alerhenów.
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przyfotowanie na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczarki (produkty przygotowane na ich bazie)