Jadłospis - 18.01.2021 - 22.01.2021
ZASTRZEGA SIĘ ZMIANY W JADŁOSPISIE
18.01.2021
Krupnik z ziemniakami i zielenią.Pierogi z mięsem i cebulką, surówka z kapusty kiszonej, banan, woda
(Produkty uczuleniowe, alergeny; gluten, seler, jaja
19.01.2021
Zupa pomidorowa z makaronem i zieleniną.Kotlet mielony z ziemniakami, marchew z groszkiem, jabłko, woda z miętą i cytryną.
(Produkty uczuleniowe, alergeny; mleko (pochodne śmietana), gluten, seler, jaja
20.01.2021
Zupa zacierkowa z ziemniakami i boczkiem. Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną, surówka z ogórka kiszonego z zieleniną, kompot owocowy.
(Produkty uczuleniowe, alergeny; gluten, jaja, seler
21.01.2021
Barszcz biały z makaronem i zieleniną. kotlet drobiowy (babuni) z ziemniakami, surówka z kapusty białej, kompot truskawkowy, jabłko
Produkty uczuleniowe, alergeny; mleko (pochodne śmietana), gluten, seler, jaja
22.01.2021
Barszcz ukraiński z ziemniakami i zieleniną.Miruna pieczona w panierce z ryżem, surówka z kapusty pekińskiej, sok pomarańczowy, gruszka
Produkty uczuleniowe, alergeny; mleko, gluten, seler, jaja)
INFORMACJE O ALERGENACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne, tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alerhenów.
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przyfotowanie na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczarki (produkty przygotowane na ich bazie)